Program och tips

Under denna sektion tänkte jag passa på att tipsa om lite användbara program, böcker, webbplatser och annat som kan vara intressant.

Meny för snabbnavigering

Bra webbplatser

Fokus på pedagogiska webbplatser med innehåll som med fördel kan användas i olika utbildningssyften.

Technet Evaluation Center Microsoft tillhandahåller gratis utvärderingsversioner av alla deras operativsystem. Bara ladda hem och börja labba.

Csharpskolan.se är en jättebra sida för den som vill lära sig programmering med fokus på .NET och språket C#.

CISCO Networking Academy är det som gäller om man ska lära sig CISCO och nätverk. Fokus (såklart) på CISCOs produkter och nätverksinfrastruktur. Måste vara medlem i en Networking Academy för att få tillgång till allt material. Det är alltså en hel lärplattform som fungerar utmärkt till distansutbildning såväl som traditionell utbildning. Som skola kostar det en del att vara med men det är det väl värt.

CISCO Skills for all relativt ny plattform som är gratis och öppen för alla och som innehåller massa bra utbildningsmaterial och kurser fritt fram att utforska! Många kurser som finns här finns även på netacad.

Microsoft Learn Allt material till alla nya Microsoft kurser och certifieringar fritt tillgängligt! Bara att börja studera och lära sig nya saker! Interaktivt och med achievements mm.

CISCO Developer Sandbox fri tillgång till en labbmiljö från Cisco under 4 timmar (detta kan upprepas flera gånger..)!

Goalkickers Free Powershell book En gratisbok om powershell. Mycket bra. Täcker det mesta på ett effektivt och komprimerat sätt. Snygg och uppdaterad.

Hur funkar det? Kjell & Companys populära bok finns gratis tillgänglig via deras webbplats. Mycket bra källa till information om persondatorer, elektronik mm.

Powershell by Example är precis som det låter massa pedagogiska exempel på hur man gör saker i Powershell. Perfekt om man redan kan lite programmering och ska lära sig Powershell.

Cisco Meraki Webinar series inspelade genomgångar om hur Cisco Meraki fungerar.

Try jQuery är en del av Codeschool.com där man kan lära sig massa webbtekniker, HTML, CSS, Javascript, Ruby mm. på ett interaktivt och roligt sätt. Deras introduktionskurs till jQuery är helt gratis och väldigt bra.

JavaScript.com är en gratisresurs byggt av Codeschool för att lära ut Javascript, interaktivt och snyggt likt tryjquery.com. Väldigt trevlig!

Try SQL är en del av Codeschool.com där man kan lära sig massa webbtekniker, HTML, CSS, Javascript, Ruby mm. på ett interaktivt och roligt sätt. Deras introduktionskurs till SQL är helt gratis och väldigt bra.

CodeAcademy tillhandahåller flera kurser inom HTML, CSS, JavaScript, PHP mm som alla håller hög kvalité. Gratis.

Code.org har jättebra material för att lära barn (och vuxna) hur man programmerar. Tunga namn som Bill Gates och Mark Zuckenberg är med på satsningen "Hour of Code". Prova!

Datorbyggarskolan är en imponerande guide till hur man väljer komponenter och bygger en dator skapad av Nordichardware.se. Skapades 2006 men har nyligen uppdaterats! (december 2013). Har ej läst igenom 2013-versionen men artiklarna från 2006 var riktigt bra och välgjorda!

Sweclockers.com har en riktigt bra artikel om Internets uppbyggnad som är skriven av Jörgen Städje (känd skribent på IDG och TechWorld). Rekomenderas!

CISCO TechTV är en trevlig videoserie som behandlar allt från avancerad ny teknik till grunder inom nätverks- och datorteknik (t.ex. Networking 101).

SQLZoo.net tillhandahåller interaktiv SQL-träning som är bra. Gratis.

Networklessons.com innehåller välskrivet och pedagogiskt material med fokus på nätverk och CISCO (CCNA, CCNP mm.)

RunAsRadio har flera intressanta IT-rrelaterade poddsändningar. Nytt avsnitt varje vecka.

The Nerd Herd är en flerfaldigt prisbelönt teknisk podcastshow med fokus på Microsoftplattformen. Programledare är Markus Lassfolk. Han återfinns numera på TrueSec och där hitta man också den långtida vapenbrodern – Mikael Nyström, MVP – Micke Nyström behöver knappast någon introduktion då han är kanske Sveriges mest efterfrågade infrastrukturkonsult och talare. Den tredje personen i gänget är Johan Persson, som även han varit med länge. Också Johan kommer ifrån TrueSec. I The Nerd Herd så får du höra dessa tre, under glada och avslappnade former, ge sin syn på vad som händer i Microsoftvärlden, de analyserar vad det kommer ha för effekter på IT Sverige och erbjuder tips och råd om hur du kan på bästa sätt få användning av detta själv!

SoloLearn är en gratis webbplats där man kan gå interaktiva kurser i programmering och webbutveckling. De har även en bra app som finns tillgänglig via Apple App Store och Google Play. Rekommenderas.

1miljonboktips.se Är en trevlig bok-blogg och recensionssida för böcker. Skapad i syfte att hjälpa dig hitta nya, spännande böcker att bläddra i.

Tillbaka

Program

Det finns massvis med bra och användbara program och Linuxdistributioner. Listan blir väldigt lång om man skulle ha med alla program därför väljer vi att lyfta fram ett urval.

CISCO Binary Game

CISCO Binary Game

CISCO har skapat en massa små roliga spel där man tränar färdigheter och kunskaper som man har nytta av inom nätverksteknik. Populärast är kanske "The Binary Game" där spelaren tränas i att översätta 8-bitars tal till decimaltal och tvärt om. Riktigt användbart när man börjar titta mer på IPv4 och subnetting. The Binary Game och andra spel hittar man på CISCO Game Arcade.

Spelet finns även gratis till Android och Iphone via respektive app-butik.

NTI-Randomizer

Ladda hem NTI-Randomizer

Ladda hem NTI-Randomizer 688 KB
(Klicka på ikonen eller här)

Krav: Programmet använder .NET Framework 4 Profile och fungerar i Windows XP SP2 och nyare versioner av Windows. Användare av Linux och Mac kan köra programmet via MONO-pojektet.

Beskrivning: Ett enkelt program som kan användas till "no hands allowed" som är en teknik som går ut på att eleverna inte får lov att räcka upp handen. Istället så slumpar läraren ut vem/vilka som ska svara på olika frågor. Detta för att eleverna ska hållas uppmärksamma eftersom de när som helst kan få en fråga utan att läraren behöver "peka ut någon" då det slumpas fram. Tekniken kan användas som en form av formativ bedömning samt passar bra i vissa situationer då man vill "flippa" sitt klassrum.

Bakgrund: Idén till programmet kom då jag läste lite om att flippa klassrummet (källa: Metod och Fakta). Det finns ett antal mindre program som fyller samma funktion men jag ville göra ett eget mest för skojs skull. Programmet "slängdes" ihop en förmiddag men blev förvånandsvärt användbart varmed jag beslutade att dela med mig av det som ett Freeware program.

Om: Programmet är relativt simpelt men har lite utökade funktioner såsom slumpvis gruppindelning och möjlighet att redigera grupper och slumpobjekt vilket gör att man kan använda programmet till att slumpa fram frågor eller vad som helst om så önskas. Se videogenomgången nedan för hjälp med installation och användning. Förslag på förbättringar mottages gärna.

Zoomit (Sysinternals)

Enkelt och kraftfullt skärmförstoringsprogram som är bättre än Windows medföljande verktyg. Perfekt för genomgångar och presentationer. Möjlighet att snabbt och enkelt rita och markera saker på skärmen. Enbart 300 kB stort. Ni hittar Zoomit här.

Wireshark

Gratis nätverksprotokollsanalysator (packet sniffer) som bygger på öppen källkod. Mycket populärt program som kan användas till felsökning mm. Ni hittar Wireshark här.

InSSIDer

Detta är en personlig favorit vad gäller analysering av WLAN och radiofrekvenser. Tyvärr är InSSIDer sedan version 4 inte längre gratis. Det går dock att få tag på version 3 utan några problem. Programmet är enkelt trevligt och snyggt och används för att analysera frekvensanvändningen av WLAN och annan trådlös utrustning. Man kan enkelt välja lämmplig kanal för sitt WLAN. Bra om man vill titta på hur WLAN fungerar och optimera trådlösa nätverk. Andra liknande program som bör nämnas är NetStumbler, Acrylic WiFi Free och Xirrus WiFi Inspector Ni hittar InSSIDer version 3 här.

Rufus Utility

Skapa enkelt bootbara USB-enheter av ISO-filer med detta lilla, snabba och effektiva gratisprogram som fungerar med de flesta (alla?) bootbara ISO-filer. Nu hittar Rufus Utility här.

hMail Server

hMailServer är en gratis e-postserver för Microsoft Windows. Servern har stöd för de vanliga email-protokollen SMTP, POP3 och IMAP. Litet (3,9 MB) enkel och smidigt program. Ni hittar hMail Server här.

Tillbaka

Böcker

Recensioner av olika böcker.

Ubuntuboken

Ubuntuboken

Beskrivning: Först ut bland böcker jag vill tipsa om är inte helt oväntat Ubuntuboken utgiven av HME Publishing. Senaste utgåvan behandlar Ubuntu 16.04 och kom 2016. Innehållet är i stort sett detsammma som tidigare utgåvor, men upppdaterat för 16.04. Boken är på ca 250 sidor och behandlar allt från installation till konfigurering av olika tjänster via terminalen. Målgruppen är nybörjare med viss datorvana men fungerar även bra till användare av Linux som vill lära sig mer. Boken används som läromedel på en del håll i landet. Boken är indelad i följande kapitel: Vad är Linux?, Installera Ubuntu, Använda Ubuntu (GUI), Terminalen, Hantera Program, Användarhantering, Nätverk, Hårdvara och Tips. Alla kapitel efter terminalkapitlet visar hur man konfigurerar saker både i det grafiska gränssnittet och via terminalen. Ni hittar boken enklast på Adlibris eller direkt via förlaget HME.

Fördelar: Heltäckande men ändå kompakt, Tydlig struktur, Övningsuppgifter till varje kapitel, Trevlig layout. Senaste versioner är i färg.

Nackdelar: -

Betyg: 5 av 5

Goalkickers Free Powershell book En gratisbok om powershell. Mycket bra. Täcker det mesta på ett effektivt och komprimerat sätt. Snygg och uppdaterad.

Powershell notes for professionals

Powershell notes for professionals

Beskrivning: Bra, uppdaterad, snygg och gratis powershellbok. Kort och effektiv med flera exempel. Kanske kräver lite grundkunskaper innan man kan ta till sig allt men överlag en mycket trevlig bok. Gratis tillgänglig via GoalKicker

Fördelar: Kompakt, bra översikt, uppdaterad, gratis

Nackdelar: -

Betyg: 5 av 5

Introduktion til IP

Introduktion till IP

Beskrivning: Välskriven sammanfattning av IP protokollen och Internets historia utifrån ett svenskt perspektiv. Gratis tillgänglig via Google böcker eller Internet stiftelsen HÄR..

Fördelar: Kompakt, bra översikt, svenskt perspektiv, gratis

Nackdelar: -

Betyg: 5 av 5

MCSA Windows Server 2016 Exam Ref 3-Pack

MCSA Windows Server 2016 Exam Ref 3-Pack

Beskrivning: Alla tre Exam Ref böckerna för MCSA Windows Server 2016 certifieringen vilket består av tre exams. 70-740 Installation, Storage, and Compute with Windows Server 2016, 70-741 Networking with Windows Server 2016 och 70-742 Identity with Windows Server 2016. Skrivna av Craig Zacker, Andrew Warren. Utgivna av Microsoft Press. Precis som tidigare Exam Ref böcker så är det böcker som fokuserar på målen och innehållet för certifieringarna. Författarna själva skriver att boken inte kan ersätta erfarenhet och att man bör ha gått kurs eller har praktisk erfarenhet av Server 2016 för att tillgodose innehållet fullt ut. Exam ref serien är mer överskådlig och går inte in på detalj i alla lägen. Finns heller inga laborationer eller övningar med i böckerna. De är skrivna på ett något mer lättsamt sätt en tidigare böcker för Server 2012R2. Det finns en del skämt och roliga formuleringar på enstaka ställen. Man får en bra översikt av nyheterna med Windows Server 2016. Värt att notera är en ny uppdelning av innehållet i certifieringsproven. Förr (2012/2008) så innehöll första provet/certen lite om allt och sedan blev det mer detaljnivå på kommande prov/certar. Nu är det en strikt uppdelning där 740 enbart handlar om installation, Hyper-V, Lagring och kluste. Och övriga certar/prov tar upp annat innehåll och dessa överlappar inte varandra särskilt mycket. Bra böcker för de som har lite erfarenhet. En del saker som var nytt med Server 2012R2 tas inte upp eller nämns bara lite men kan ändå komma på proven. Vill man har mer exempel och övningar så rekommenderas böcker i serien Training Guide inom området. I skrivande stund (våren 2018) finns tyvärr inga sådana böcker än.

Fördelar: Kortfattat men ändå "to the point"

Nackdelar: Kräver erfarenhet. Ej färgtryck.

Betyg: 4 av 5

Windows Powershell Step by Step

Windows Powershell Step by Step

Beskrivning: Windows Powershell Step by Step, tredje utgåvan av Ed Wilson. Utgiven av Microsoft Press. Vi första anblick verkar boken vara jättebra. Den går igenom allt från grunderna i Powershell till avancerad scriptning och hur man skapar egna cmdlets. Bra med exempel och praktiska prova-på uppgifter som avslutar varje kapitel. Författaren drar hela tiden paralleller med VB-Skript och visar skillnaden mellan VB-skript och Powershell vilket kan vara lite irriterande. Särskilt om läsaren inte har någon erfarenhet av VB-skript sedan innan. Då blir det bara rörigt. Det händer också att författaren visar onödigt avancerade exempel precis i början som också bidrar till att förvirra läsare utan Powershell-erfarenhet. Beroende på målgrupp och erfarenhet av Powershell så varierar betyget.

Fördelar: Omfattande och relativt pedagogisk progression

Nackdelar: Lite rörigt. Förvirrande exempel stundtals. Ej färgtryck.

Betyg: 4 av 5

Windows Powershell Cookbook

Windows Powershell Cookbook

Beskrivning: Windows Powershell Cookbook skriven av Lee Holmes är en massiv tegelsten utgiven av O´Reilly. Som vanligt med böcker från O´Reilly så är innehållet bra, detaljerat och omfattande. OBS denna bok passar inte för nybörjare eller om man vill lära sig Powershell från grunden utan är mer till för att "få saker gjort" som författaren själv skriver i förordet. Boken är utmärkt som refrensmaterial och innehåller massvis med bra exempel och lösningar på vanligt förekommande problem. Med tanke på upplägget och omfattningen (ca 1000 sidor) så är det ingen bok man läser pärm till pärm utan snarare har på skrivbordet som stöd i arbetet med Powershell. Senaste utgåvan (3:e utgåvan) gavs ut 2013 och det har hänt en del sedan dess. Innehållet är dock inte inaktuellt utan det är snarare så att nya funktioner som tillkommit saknas. Betyget får betyget 5 i sin roll som referensbok.

Fördelar: Omfattande, detaljerad många bra exempel

Nackdelar: Senaste utgåvan från 2013. Ej färgtryck.

Betyg: 5 av 5

Network Warrior

Network Warrior

Beskrivning: Network Warrior med undertiteln "Everything You Need to Know That Wasn't on the CCNA Exam" är en bok skriven av Gary A. Donahue och utgiven av O´Reilly Media. Trots sin omfattning (ca 750 sidor) så känns det inte som om det är någon onödig utfyllnad utan tvärtom kortfattad och tydlig. Boken går igenom allt om routing, switching, protokoll mm. Täcker in det mesta av CCNA och oftast mer därtill. Fylld med bra att-veta-saker och exempel. Boken passar troligtvis inte nybörjare inom området då den beskriver grundläggande koncept ganska överskådligt och fokuserar mer på tillämpningar och avancerad användning. Rekommenderas starkt till alla som vill lära sig mer om nätverksteknik. Boken fungerar även bra som referensmaterial. Senaste utgåvan är från 2011 men den täcker in IPv6 och så mycket mer nya och omvälvande förändringar har inte skett inom bokens fokusområde den senaste tiden.

Fördelar: Omfattande men utan onödigt mycket text.

Nackdelar: Senaste utgåvan från 2011. Ej färgtryck.

Betyg: 5 av 5

Hur funkar det?

Hur Funkar det?

Beskrivning: Jättetrevlig inbunden bok som säljs av Kjell & Company till ett väldigt bra pris. Tidigare versioner hade allt samlat i en volym men allt eftersom innehållet har utökats så har boken delats i två delar. I dagsläget (April 2014) så finns fortfarande bara del 1 tillgänglig som täcker Datorer (hårdvara och operativsystem), Nätverk samt Mobilt (Android och iOS). Boken har tydligt fokus på praktiska moment och det finns ingen reklam eller liknande mer än att det står att Kjell givit ut boken. Denna bok är väldigt trevlig och fungerar bra som lärobok eller referensmaterial. Nu finns boken även tillgänglig online. Ni hittar boken här. Stort plus är också att boken är uppdaterad och känns fräsch. Det har kommit nya versioner varje år så skulle inte förvåna mig om utgåva 2014 dyker upp till sommaren. Uppdatering januari 2016: Nu finns ny del 1 2015:1 samt del 2 (2015:2).

Fördelar: Bra innehåll, Priset, Snygg layout, Inbunden 4-färgstryck

Nackdelar: Inga direkt

Betyg: 5 av 5

CompTIA Network+ Study Guide

Network+

Beskrivning: Typisk amerikansk bok med många sidor. Trots detta så gillar jag boken som går igenom det mesta inom nätverk utan att blanda in Microsoft eller CISCO allt för mycket. Boken är anpassad för CompTIAs Network+ certifiering som innebär just en nätverkscertifiering som ej är bunden eller infärgad av olika företag. Boken är heltäckande men känns ibland lite seg och "gammal" då en del äldre tekniker och protokoll fortfarande finns med. Boken är ej tryckt i färg. Det finns bra genomgångar av IPv4 och subnetting samt frågor till varje kapitel. Om man jämför med CISCOs CCNA certifiering så innfattar den i princip samma saker som Network+ plus allt CISCO-specifikt såsom CISCO IOS kommandon mm. Boken fokuserar på protokollen och alltså inte alls hur man praktiskt konfigurerar en DNS-server t.ex. Trots allt en bra bok. Ni hittar boken här.

Fördelar: Bra innehåll, övningar, detaljerad

Nackdelar: Känns gammeldags, antal sidor, tråkig layout, lite praktiskt

Betyg: 4 av 5

Kom igång med Powershell

Kom igång med Powershell

Beskrivning: En gratis bok om Powershell på svenska! Det låter riktigt bra och det är det också. Alla som vill börja använda Powershell mer bör läsa denna. Powershell är kraftfullt och blir allt viktigare (citat: Mikael Nyström som vet vad han snackar om). Boken är skriven av Niklas Goude och innnehåller det mesta. Grundläggande cmdlets, prametrar, pipelines, funktioner, filter, skript mm. Sista kapitlen handlar om hur man administrerar Windows. Boken täcker väldigt mycket och fungerar även bra som referensmaterial. Jobbar man inte dagligen med skript så är det svårt att hålla koll på alla cmdlets, det finnns flera tusen nu. Boken är skriven 2010 så de allra senaste tillägen till Powershell som kom med Server 2012 finns ej med. Ni hittar boken här.

Fördelar: Powershell på svenska och gratis!

Nackdelar: Man får inte klaga något som är gratis

Betyg: 4 av 5

Tillbaka

Bra Filmer och videoklipp

Ett urval av riktigt bra filmklipp som kan användas i undervisningen. Fler tips på gång.

Klipp: SweClockers besöker dataräddningsföretaget Ibas laboratorium
Kraschade hårddiskar kan få vem som helst att drömma mardrömmar, men det hindrar inte SweClockers från att bege sig till Norge och besöka dataräddningsföretaget Ibas laboratorium. Trevligt och väldigt intressant.
Längd: 13 minuter.

Dokumentär: Vetenskapens Värld - Digital Skymning
Sändes 2004 (tror jag) och handlar om digital lagring och de problem som detta medför. Mycket intressant och tänkvärd dokumentär som trots sin ålder fortfarande känns relevant. Vad jag kan se så finns den inte på SVTs öppna arkiv eller tillgänglig via något lagligt alternativ. Har ej undersökt AV-centralen. Dokumentären är en omarbetad version av ett engelskt eller amerikanskt program (kanske går attt hitta den på nätet).
Längd: 58 minuter.

Dokumentär: Historien om Internet
Ett program som sändes på kunskapskanalen 2007. Likt förra tipset ganska svår att få tag på. Mer info hittar man här. Fortfarande aktuellt då det handlar om Internets historia med fokus på utvecklingen i Sverige vilket är extra intressant (Inget om ARPANET, första routrarna eller så mycket om protokollen). Mycket sevärd.
Längd: 20 minuter.

Dokumentär: Datasäkerhet
Ännu ett program som sändes på kunskapskanalen 2007. Likt förra tipset ganska svår att få tag på. Mer info hittar man här. Fortfarande aktuellt och sevärt. Experter intervjuas och ger tips gällande datasäkerhet. Bl.a. personer från F-Secure (Mikko Hypponen), Svenska Microsoft, FRA, Svensk handel, BTH.
Längd: 30 minuter.

Klipp: SSD Awesomeness
Rolig reklamfilm från Samsung som belyser SSD och RAID (noll). Några år på nacken men fortfarande rolig och imponerande resultat, särskilt med tanke på dåtidens normalprestanda.
Längd: 4 minuter.

Klipp: Hard Drive Teardown (by engineerguy)
En av många otroligt bra och detaljerade genomgångar av olika tekniska prylar. Förutom HDD så tar engineerguy an sig andra prylar som är intressant för datorteknik och nätverk. T.ex. fiberoptiska kablar och LCD-skärmar. Kolla in hans YouTube-kanal.
Längd: 5 minuter.

Film: Pirates of the Silicon Valley
En spelfilm som handlar om persondatorns/hemdatorns historia och utveckling från 70-talet fram till 90-talet. Handlar om Microsoft (Bill Gates och Steve Ballmer), Apple (Steve Jobs och Steve Wozniak) mf.l. Ganska historiskt korrekt om än något dramatiserad. Mer info här.
Längd: 95 minuter.

Klipp: History of the Internet
Trevlig animering som handlar om historien om Internet.
Längd: 8 minuter.

Klipp: Brief History of Graphics
En serie i 5 delar om datorgrafik. Mycket välgjord och intressant med fokus på spelgrafik. Riktig nostalgitripp för de som var med från 80-talet. Kanske extra intressant för blivande spelprogrammerare. Rekommenderas!
Längd: 8x5 minuter.

Tillbaka

Ubuntuboken

Lär dig allt om Ubuntu världens populäraste linuxdistribution. Utgiven 2010, uppdaterad 2016.

Läs mer här

Microsoft Certifikat

Vad menas med MCITP, MCSA, MCTS, MTA, MCT? Vad innebär det att vara "certifierad"?

Läs mer här

CISCO

Vad är CISCO Networking Academy? Läs mer om utbildningsprogrammet och om certifiering.

Läs mer här